Bitki için en kritik süreç olan tesis döneminde; kaplama materyalleri sayesinde bitkinin besin elementlerine ulaşımı kolaylaşmakta ve savunma gücü artmaktadır. Bu sayede bitki patojen ve hastalıklara karşı ekstra direnç kazanmaktadır.
Kaplama Teknolojisinin Yararları:
- Kaplama materyali içerisinde bulunan Rhizobium bakterileri sayesinde, tohumun besin elementlerine ulaşımı kolaylaşmakta ve çimlenme hızı artmaktadır.
- Kaplama materyali bünyesinde bulundurduğu bileşenler ile bitkinin fungisit ve pestisitlere karşı dirençli hale gelmesini sağlamaktadır.
- Bu teknolojinin kullanımı serpme şeklinde yapılacak ekimlerde çıkışı kolaylaştırmaktadır.
- Kaplama tohum kullanımı ile mibzerle yapılacak ekimlerde makinenin tohuma vereceği zarar en alt seviyeye indirilmektedir.
- Bitkinin daha hızlı ve sağlıklı büyümesi sağlanmaktadır.
- Kaplama teknolojisi kullanılan tohumun, azot vb. bitki besin elementlerinden faydalanma düzeyi artmakta ve bu sayede gübre kullanımında tasarruf sağlanmaktadır.
- Kaplama sayesinde besin elementlerine rahatlıkla ulaşımı sağlanan bitki, gelişim sürecinde maksimum protein seviyesine ulaşmaktadır.
Yonca Bitkisinde Azot Aşılamanın Önemi:
Yonca bitkisi, köklerinde yaşayan rhizobium bakterileri ile havada serbest halde bulunan azotu yüksek oranda depolayabilmektedir. Bitki köklerinde oluşan nodüller de yaşayan bu bakteriler depoladığı azotu, bitkinin kolaylıkla alabileceği forma dönüştürerek bitki beslenmesine yardımcı olmaktadır. Rhizobium bakterilerinin kullanıldığı kaplama teknolojisi uygulanmış tohumlar ile ekim yapılacak topraklarda karşılaşılabilecek azot noksanlığı sorunu ekim aşamasında bertaraf edilmektedir.